Waarom businessprookjes werken

why_business_tales_work_ruud_hanouBusinesssprookjes zijn mijn unieke concept van korte animatiefilms (1-3 min.) waarin uw onderneming of u als ondernemer een heldenrol vertolkt.

Deze vorm van communicatie combineert de beste, bewezen praktijken uit communicatie.

1. Storytelling

Sprookjes zijn al eeuwenlang een beproefd middel om een bepaalde boodschap over te brengen. En verhalen bestaan bijna als zolang als de mens bestaat. Het is geen geheim dat verhalen vertellen een krachtige manier is om informatie te communiceren, relaties op te bouwen, producten en ideeën te verkopen en anderen te inspireren. Maar waarom werkt het zo goed? Recent onderzoek naar hoe de hersenen verhalen verwerken, geeft enkele belangrijke aanwijzingen:

Verhalen synchroniseren het brein van de luisteraar met het brein van de verteller.

Wanneer het brein een verhaal ziet of hoort, vuren zijn neuronen in dezelfde patronen als het brein van de spreker. Dit staat bekend als neurale koppeling. “Spiegelneuronen” creëren samenhang tussen de hersenen van een spreker en de hersenen van zijn / haar publieksleden.

Storytelling verbindt luisteraars emotioneel met de verteller.

Door een proces dat psychologen ‘narrative transport’ noemen transport’, betrekken goede verhalen de luisteraars emotioneel. Betrokken emoties creëren empathie met de spreker.

Verhalen ‘lichten’ meer op in het brein dan feitelijke verslaggeving.

Wanneer de hersenen feitelijke informatie krijgen, worden slechts twee van de regio’s geactiveerd. FMRI-onderzoeken tonen aan dat storytelling ervoor zorgt dat veel extra gebieden oplichten. De hersenen reageren op de verhaalde gebeurtenissen alsof ze de luisteraar daadwerkelijk overkomen.

Storytelling verbetert het geheugen.

Het is gemakkelijker om feiten te onthouden wanneer ze in een verhaal worden verteld – denk aan Isaac Newton en de appel. Misschien komt dat omdat het deel van de hersenen dat bij het geheugen betrokken is, hetzelfde deel is dat bij de verbeelding en het verhaalwerk betrokken is.

Verhalen vragen aandacht van de mens.

Het menselijk brein heeft een sterke neiging om de focus te verliezen. Geschat wordt dat het tot 2000 dagdromen per dag aangaat en er tot de helft van zijn wakende tijd mee doorbrengt. Bij een interessant verhaal gaat deze mentale kronkel echter naar nul.

Verhalen kunnen de chemie van de hersenen veranderen.

In de ban van een emotioneel boeiend verhaal produceren de hersenen oxytocine, een stof waarvan is aangetoond dat het vrijgevigheid, compassie, betrouwbaarheid en gevoeligheid voor sociale signalen verhoogt.

Verhalen beïnvloeden gedrag.

Pionier “neuro-econoom” Dr. Paul Zak heeft aangetoond dat mensen veel meer geneigd zijn om aan een goed doel te doneren na het bekijken van een emotioneel impactvol verhaal. In een recent sociaal experiment waren testers in staat om $ 129 aan snuisterijen op eBay te verkopen voor meer dan $ 8000 door persoonlijke verhalen te maken voor elk object.

2. Humor

Vraag mensen in uw omgeving welke commercials ze zich herinneren en er is een grote kans dat ze commercials noemen waarin humor een grote rol speelt. Adverteerders gebruiken deze strategie al jaren om klanten naar producten te lokken. Mensen zullen meer aandacht besteden aan een humoristische uiting dan een feitelijke of een serieuze. Daarbij stellen ze zich gemakkelijker open voor beïnvloeding.

Een ander voorbeeld: een van de negen ‘geheimen’ van succesvolle TED-talks is humor. In het boek ‘Talk like TED’ wordt onderbouwd ‘dat hersenen van humor houden’. lachen maakt een band opbouwen met uw doelgroep eenvoudiger en maakt positieve emoties los, waardoor zij meer zullen openstaan voor uw aanbod.

Businesssprookje confronteren een kijker al snel met een grapje of met een verrassende wending. En nog een. En nog een. Al snel heeft de kijker door dat het de moeite loont on te blijven kijken tot het eind. Ook uw publiek wordt graag vermaakt.

3. Businesssprookjes zijn origineel

Als uw product uniek is en grote voordelen biedt, dan boft u, want dan zal uw communicatie bijna vanzelf verlopen. Als uw product zich niet onderscheidt, dan kunt u met een onderscheidende boodschap een heel eind komen. Maar als uw product en boodschap veel lijken op die van uw concurrenten dan kan een andere verpakking van die boodschap helpen. Bijvoorbeeld in de vorm van een businesssprookje. Als u een businesssprookje gebruikt in uw communicatie bent u origineel.  Deze uiting valt zeker op en dat is (na bereik) het begin van communicatie met uw doelgroeppersoon.

Businesssprookjes bevatten herkenbare elementen uit oude sprookjes, maar vermengd met hedendaagse onderwerpen en objecten. 

4. Sprookjes communiceren helder

Omdat ik in een sprookje mag overdrijven kan ik uw meerwaarde en kerneigenschappen sterk uitvergroten. Uw doelgroep begrijpt dat er van overdrijving sprake is (‘U redt in werkelijkheid niet een heel land met uw product of dienst van de ondergang’) en trekt daar zelf wel wat vanaf. In elk geval is uw verhaal eens wat anders dan slecht verhulde op-de-borst-klopperij in veel marketingteksten.

5. Businesssprookjes maken uw sympathiek

Als u als held figureert in een businesssprookje dan stelt u zich kwetsbaar op. Een vleugje (zelf)spot zorgt voor immers voor relativering en wekt de sympathie op bij de doelgroep.

6. Films en video, dus ook businesssprookjes, spreken meerdere zintuigen aan.

Met een businesssprookje zet u niet alleen tekst, maar ook bewegend beeld, geluid en muziek in. Daardoor komt uw boodschap indringender over en wordt deze beter onthouden. Ook is het multimediaal eenvoudiger om emotie op te wekken. Dit is het tijdperk van video. In 2019 beslaat video meer dan 80% van alle dataverkeer op internet. Mensen besteden steeds meer tijd aan video bekijken en minder aan teksten lezen.

Conclusie

Businesssprookjes maken gebruik van een combinatie  van de beste bewezen praktijken in communicatie en marketing.